Από τον Τάρλατς μέχρι τον Λο

Τελευταία μέρα του χρόνου και  η ομάδα στο μπάσκετ προετοιμάζει ένα ακόμα σημαντικό  παιχνίδι σε έξι μέρες στο σεφ χωρίς να ξέρει αν θα μπορεί και κατά πόσο  να υπολογίζει σε αρχηγό και υπαρχηγό.
Ας μην ξεχνάμε και την οριστική πλέον  απουσία του Χάκετ  για το υπόλοιπο της σεζόν.
Το ζήτημα των τραυματισμών και οι συνέπειες στην πορεία της ομάδας διαφέρουν από σεζόν σε σεζόν.
Η ιστορία έχει δείξει ότι καταλυτικό ρόλο στο πόσο θα επηρεάσουν οι τραυματισμοί έχει το χρονικό διάστημα απουσίας των παικτών και η εποχή που θα συμβεί.
Ας κάνουμε μια γρήγορη αναδρομή στο παρελθόν και ας θυμηθούμε περιπτώσεις τραυματισμών που σίγουρα σημάδεψαν την πορεία της ομάδας και κατά την γνώμη μας στέρησαν τίτλους.

1993- 1994. O Τάρλατς απουσιάζει λόγω  χιαστών σχεδόν όλη  την σεζόν και ο Ολυμπιακός  χάνει την ευκαιρία να παρουσιάσει την καλύτερη και πληρέστερη γραμμή ψηλών που πέρασε από τα ευρωπαϊκά γήπεδα.
Σίγουρα το ευρωπαϊκό δεν χάθηκε λόγω Τάρλατς αλλά όπως και να έχει η ομάδα στερήθηκε την παρουσία  ενός βασικότατου παίκτη σχεδόν για όλη την σεζόν.

1995-1996. Ο Μπέρι ταλαιπωρείται από ηπατίτιδα , ο ολυμπιακός χάνει το πλεονέκτημα έδρας λόγω Αντίμπ και με μειονέκτημα έδρας μένει εκτός από το Final Four στο Παρίσι από την Ρεάλ  και τον Κατσάρο (Ιταλός  διαιτητής).

1997-1998. Η ομάδα ξεκινάει σαν τρένο σαρώνει τους πάντες σε Ελλάδα και Ευρώπη το πρώτο δίμηνο αλλά ως εκεί. Ο συνδυασμός του μέτριου Χόκινς με τα προβλήματα τραυματισμών Φασούλα Τάρλατς  Καρνισόβας που μένουν εκτός το κρίσιμο διάστημα Ιανουαρίου Μαρτίου  επιτρέπει στην Παρτιζάν να τον αφήσει εκτός από τα play off για το Final Four της Βαρκελώνης.

2005-2006. Το αποκορύφωμα της ατυχίας. Ο ολυμπιακός έχει πραγματοποιήσει μια από τις μεγαλύτερες μεταγραφές στην ιστορία του τον Άρβιντας  Ματσιγιαουσκας ο οποίος τραυματίζεται σοβαρά σε φιλικό προετοιμασίας στην Ιταλία.
Δυστυχώς ο Ματσιγιάουσκας  θα μείνει εκτός για περίπου  6 μήνες ο ολυμπιακός θα χάσει το τρένο για το Final Four  της Αθήνας από την Ταού των Σκόλα  Πριτζιόνι.
Θα επανέλθει για τους τελικούς με τον ΠΑΟ  όπου ως ένα σημείο προσπαθεί να κάνει την διαφορά παρά το μεγάλο διάστημα απουσίας που εμφανώς τον έχει επηρεάσει. Το non call δεν επιτρέπει στον Ολυμπιακό να πάρει ένα από τα ωραιότερα πρωταθλήματα στην ιστορία του.
Πέρα από αυτά ο Ματσιγιάουσκας  δεν θα επανέλθει ουσιαστικά ποτέ, θα κάνει ένα καλό δίμηνο στις αρχές της επόμενης σεζόν αλλά ως εκεί.
Ο Ολυμπιακός δεν είχε ποτέ τον παίκτη που μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες εντός παρκέ σε Ελλάδα και Ευρώπη.

2008-2009. Ο Βασιλόπουλος κάνει καταπληκτική χρονιά. Θεωρείται κλειδί για την άμυνα της ομάδας, εξολοθρεύει σχεδόν όλα τα play  maker των αντιπάλων ομάδων. Ο Ολυμπιακός αν και outsider  είναι πανέτοιμος να κάνει το μεγάλο κόλπο στο Βερολίνο, δυστυχώς παίζει τον ημιτελικό κόντρα στον ΠΑΟ χωρίς τον καλύτερο του αμυντικό.

2010-2011. O Ολυμπιακός είναι εκτός από το Final Four της Βαρκελώνης όλο το βάρος πέφτει στους τελικούς των Play offs όπου έχει και το πλεονέκτημα έδρας.
Ένα μήνα περίπου πριν τους τελικούς χάνει  από τραυματισμό έναν από τους βασικούς του σέντερ τον Ράσο Νεστέροβιτς. Η απώλεια μεγάλη αν λάβουμε υπόψη την εμπειρία του Νεστέροβιτς αλλά και την πολύ καλή απόδοση που είχε σε πολλά κρίσιμα ματς εκείνη την χρονιά μέχρι το σημείο όπου τραυματίστηκε.

2013- 2014. Ο Ολυμπιακός προέρχεται από το back to back σε Κων/πολη και Λονδίνο και δείχνει έτοιμος να διεκδικήσει το τρίτο συνεχόμενο ευρωπαϊκό στο Μιλάνο.
Λογαριάζει όμως χωρίς τους τραυματισμούς. Η αρχή γίνεται με τον Λο.  Ο παίκτης που  έκανε όργια στο final Four του  Λονδίνου το 2013, ο παίκτης που επηρέαζε όσο κανείς άλλος το παιχνίδι του Ολυμπιακού σε άμυνα και επίθεση, τραυματίζεται αρχές του 2014.
Δεν θα ξαναπαίξει μπάσκετ και ο Ολυμπιακός δεν θα μπορέσει να βρει ξανά παίκτη με τα δικά του χαρακτηριστικά.
Όσο για εκείνη την σεζόν η απουσία του θα είναι καταλυτική ο Ολυμπιακός παίζει με μειονέκτημα εναντίον της Ρεάλ για την πρόκριση στο Final Four του Μιλάνου και λυγίζει στο 5ο μάτς στην Μαδρίτη.
Πέρα από την μεγάλη απώλεια του Λο ας θυμηθούμε ότι στο ματς όπου χάθηκε το πλεονέκτημα έδρας με την Αρμάνι στο ΣΕΦ στην φάση των Ομίλων  ο Ολυμπιακός παίζει και χωρίς τον αρχηγό του Βασίλη  Σπανούλη ό οποίος απουσίαζε λόγω τραυματισμού.

ΥΓ: Ας ελπίσουμε ότι το τεχνικό τιμ  στην φετινή σεζόν όταν θα αρχίσει το κρίσιμο μέρος των play off της φετινής Euroleague ανεξαρτήτως εάν θα έχει πλεονέκτημα η μειονέκτημα έδρας  θα έχει όλα  τα αγωνιστικά όπλα στην διάθεση του.
Εάν ο κόουτς έχει όλα τα όπλα στην διάθεση του κατά την άποψη μας ο Ολυμπιακός δεν έχει να φοβάται κανέναν και σε οποιαδήποτε έδρα.

Exit mobile version