Uncategorized

Το χρονικό της τραγωδίας

Είναι 8 Φεβρουαρίου του 1981 και ο Ολυμπιακός έχει επικρατήσει της ΑΕΚ ΜΕ 6-0! Σκόρερ οι : Γαλάκος (53′, 84′), Κουσουλάκης (68′), Ορφανός (75′) και Βαμβακούλας (80′).

Ο αγώνας δεν είχε τελειώσει και οι φίλοι του Θρύλου που βρίσκονταν στη θύρα 7 προσπάθησαν να φθάσουν στη θύρα 1 για να αποθεώσουν τους νικητές, καθώς βρισκόταν δίπλα στον διάδρομο των αποδυτηρίων. Το κακό δεν άργησε να συμβεί. Κάποιος από τους προπορευόμενους γλίστρησε στα σκαλοπάτια, παρασύροντας και άλλους που ήταν ήδη εκεί. Οι υπεύθυνοι δεν είχαν ανοίξει τις πόρτες και όσοι ακολουθούσαν δεν γνώριζαν τι συνέβαινε μπροστά τους, καταπατώντας τους μπροστινούς. Τότε άρχισε να επικρατεί συνωστισμός και ασφυξία, με μόνη διέξοδο κάποιο τουρνικέ που ξήλωσε η αστυνομία και κάποιοι βρήκαν την δίοδο να βγουν! Τα ασθενοφόρα πάνε και έρχονται! Άνθρωποι μεταφέρονται στο νοσοκομείο. Δεκαεννιά άτομα όμως δεν τα κατάφεραν. Είχαν ήδη χάσει τη ζωή τους. Λίγο αργότερα ένας ακόμη θα υποκύψει στο «Τζάνειο» Νοσοκομείο του Πειραιά, όπου είχε μεταφερθεί.Ο τραγικός κατάλογος δεν σταματά εκεί, στα είκοσι άτομα…  Έξι μήνες αργότερα θα προστεθεί ακόμη ένας άνθρωπος, καθώς δεν κατόρθωσε να ξυπνήσει ποτέ από το κώμα στο οποίο έπεσε. Ο αριθμός των θυμάτων σταματά στους 21, ενώ οι τραυματίες πολλοί περισσότεροι.Ο πόνος στις οικογένειες των θυμάτων αβάσταχτος. Το ίδιο και σε όλη την οικογένεια του Ολυμπιακού αλλά και όλης της Ελλάδος! Είναι η πιο μαύρη σελίδα του Ελληνικού αθλητισμού.

Δυστυχώς για μια ακόμη φορά δεν αποδόθηκαν ποτέ οι ευθύνες στους αρμόδιους. Η δικαιοσύνη δεν έλαβε ποτέ επίσημη θέση και άφησε τις οικογένειες των θυμάτων με πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Τα επόμενα χρόνια, στα εισιτήρια των ποδοσφαιρικών αγώνων, οι φίλαθλοι πλήρωναν και ένα ποσοστό υπέρ θυμάτων θύρας 7.

Από την επόμενη αγωνιστική περίοδο 1981–1982, στα περισσότερα γήπεδα μειώθηκε η χωρητικότητα και δεν τυπωνόταν το μάξιμουμ των εισιτηρίων που ως τότε είχαν το δικαίωμα να εκδώσουν οι ΠΑΕ, για λόγους ασφαλείας, ενώ από το υπόλοιπο της αγωνιστικής περιόδου 1980–1981, οπότε και συνέβη η τραγωδία, οι θύρες όλων των γηπέδων όπου διεξάγονται ποδοσφαιρικοί αγώνες, ανοίγουν υποχρεωτικά τουλάχιστον 15 με 20 λεπτά πριν τη λήξη τους, προκειμένου να ελαχιστοποιείται κατά το δυνατόν ο συνωστισμός κατά την μαζική έξοδο των φιλάθλων. Η υποχρέωση αυτή είναι σε εφαρμογή ως σήμερα.

Αιωνία η μνήμη σας αδέρφια!

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Adblock Detected

Για να επισκεφτείτε το REDPEN παρακαλούμε απενεργοποιήστε το ADBLOCK για τη σελίδα (redpen.gr)! Είναι ο μόνος τρόπος να μπορούμε να συνεχίσουμε να τα γράφουμε όλα κόκκινα!