Legend Stories7ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Άρωμα Βραζιλίας στο λιμάνι!

Το Legend_Stories7 θυμάται τους διεθνείς Βραζιλιάνους της ερυθρόλευκης ιστορίας!

Έπειτα από σπουδαία πορεία στα γήπεδα της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Βραζιλίας, ο πρώην αστέρας της Μπάγερν Μονάχου και της Σελεσάο, Ραφίνια, έρχεται να προσθέσει το όνομά του στο πλευρό των άσων της εθνικής Βραζιλίας που φόρεσαν τα χρώματα του Ολυμπιακού. Το Legend_Stories7 κάνει αναδρομή στους προκατόχους του παγκόσμιου πρωταθλητή, στην ιστορία των ερυθρολεύκων.

Ο «Μάγος»


Το καλοκαίρι του 1999 ο Ολυμπιακός ταράζει τα ύδατα της ποδοσφαιρικής Ευρώπης, με την απόκτηση -από κοινού με αυτήν του Ζλάτκο Ζάχοβιτς- του αστέρα της Μπαρτσελόνα και της εθνικής Βραζιλίας, του ανθρώπου που έμελλε να αγαπηθεί όσο κανείς άλλος από τους φίλους του Συνδέσμου, του σπουδαίου Τζιοβάνι Σίλβα ντε Ολιβέρια, έναντι €12.000.000. Δευτεραθλητής κόσμου το 1998 και κάτοχος του Κόπα Αμέρικα το 1997 με τη Σελεσάο, αλλά και μεταξύ άλλων κυπελλούχος Ευρώπης με τους Blaugrana, κατά την επόμενη εξαετία -και παρότι το «δολοφονικό» τάκλιν του Σέμου και ο σοβαρός τραυματισμός που προκλήθηκε το Δεκέμβριο του 1999 αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα στην πορεία του «Μάγου»- ο «Ζίο» σαγηνεύει τα πλήθη με τις εντυπωσιακές του ενέργειες, οικοδομεί μία μοναδική στα χρονικά σχέση λατρείας με την κερκίδα και κατακτά το σεβασμό φίλων και αντιπάλων, αποχωρώντας το καλοκαίρι του 2005 από τον Πειραιά εν μέσω αποθέωσης και έντονης συναισθηματικής φόρτισης, έχοντας πανηγυρίσει 5 Πρωταθλήματα και 1 Κύπελλο Ελλάδας, για να επιστρέψει στην αγαπημένη του Σάντος, έχοντας λάβει τη θέση του μεταξύ των πλέον θρυλικών μορφών της ερυθρόλευκης ιστορίας. 

Δρομολόγιο Ιταλία-Πειραιάς

Καλοκαίρι του 2000 και ο Ολυμπιακός προσφέρει στην ιταλική Μπολόνια το ποσό των €5.800.000 για να ντύσει στα ερυθρόλευκα τον χάλκινο ολυμπιονίκη του 1996 και φιναλίστ του Γκολντ Καπ το ίδιο έτος με την εθνική ομάδα της Βραζιλίας, Ζε Ελίας. Κατά την επόμενη τριετία ο -κυπελλούχος Ευρώπης το 1998 με τα χρώματα της Ίντερ- διεθνής χαφ εξελίσσεται σε μία εκ των πρωταγωνιστικών μορφών στο χώρο της μεσαίας γραμμής των Πειραιωτών, κατορθώνοντας να διακριθεί για το πάθος και την εκρηκτική του ιδιοσυγκρασία, που τον ταύτισαν με το DNA των ερυθρολεύκων και τον κατέστησαν ιδιαίτερα αγαπητό στην κερκίδα, αποχωρώντας από το μεγάλο λιμάνι το καλοκαίρι του 2003 με προορισμό τη Τζένοα, έχοντας προηγουμένως κατακτήσει 3 διαδοχικά Πρωταθλήματα Ελλάδας.

Από την αμφισβήτηση στην καταξίωση


Κατά την καλοκαιρινή μεταγραφική περιόδο του 2002 ο Ολυμπιακός προσθέτει στο δυναμικό του, υπό τη μορφή δανεισμού από τη Γκουαρανί, τον ταλαντούχο νεαρό Βραζιλιάνο κεντρικό αμυντικό Έντου Ντρασένα. Η παρουσία του Ντρασένα στον Πειραιά υπήρξε σύντομη, αποχωρώντας στα μέσα της σεζόν, έχοντας πραγματοποιήσει ελάχιστες εμφανίσεις και έχοντας αποτελέσει στέλεχος της ομάδας που κατέκτησε το ιστορικό 7ο συνεχόμενο Πρωτάθλημα Ελλάδας, δίχως να προσαρμοστεί στο λιμάνι, με την εξέλιξη της καριέρας του ωστόσο να μη δικαιώνει τους ερυθρόλευκους. Ο Ντρασένα πραγματοποιεί έκτοτε σπουδαία σταδιοδρομία, κατορθώνοντας -μεταξύ άλλων- να στεφθεί τέσσερις φορές πρωταθλητής Βραζιλίας με τις Κρουζέιρο, Κορίνθιανς και Παλμέιρας, καθώς και πρωταθλητής Τουρκίας με τη Φενερμπαχτσέ να κατακτήσει το Κόπα Λιμπερταδόρες ως αρχηγός της Σάντος και να αποτελέσει μέλος της αποστολής της εθνικής Βραζιλίας κατά το Κύπελλο Συνομοσπονδιών του 2003, αλλά και να χριστεί διεθνής με τη Σελεσάο το Σεπτέμβριο του 2007.

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Ριβάλντο

Στις 21 Ιουλίου του 2004 το «Ελευθέριος Βενιζέλος» γκρεμίζεται, καθώς ο Ολυμπιακός αφήνει άφωνη τη διεθνή ποδοσφαιρική κοινότητα, δίνοντας υπόσταση στην κορυφαία μεταγραφή στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, αποσπώντας την υπογραφή του μυθικού Ριβάλντο. Σε ηλικία 32 ετών ο «Ρίμπο», έχοντας υπάρξει κάτοχος της χρυσής μπάλας, εν ενεργεία πρωταθλητής κόσμου και κάτοχος του Κόπα Αμέρικα με τη φανέλα της εθνικής Βραζιλίας, καθώς και πρώην σούπερ-σταρ της Μπαρτσελόνα και της Μίλαν, με την οποία κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ, καταφτάνει στο μεγάλο λιμάνι για να οδηγήσει τον Ολυμπιακό στην ανάκτηση των εγχώριων σκήπτρων του, λαμβάνοντας κατά την επόμενη τριετία το χρίσμα του απόλυτου ηγέτη των ερυθρολεύκων, τους οποίους οδηγεί στην κατάκτηση 3 διαδοχικών Πρωταθλημάτων και 2 Κυπέλλων Ελλάδας, όντας σύμβολο λατρείας για την κερκίδα, ωστόσο η ταραχώδης αποχώρησή του το καλοκαίρι του 2007 και η μετέπειτα στάση του ως αθλητής της ΑΕΚ, «τσαλάκωσαν» αισθητά την εικόνα του στους φίλους της ομάδας.

Ηγέτης στο χώρο του κέντρου


Το καλοκαίρι του 2008 ο Ολυμπιακός προκαλεί αίσθηση, με την απόκτηση του πρωταθλητή Ρωσίας με τα χρώματα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και κατόχου του Κόπα Αμέρικα του 2004 με τη φανέλα της εθνικής Βραζιλίας, Ντουντού Σεαρένσε, έναντι €6.000.000. Χαφ σπάνιας κλάσης και με έμφυτο ηγετικό χάρισμα, που τον έχρισε εκ των αρχηγών της ομάδας, δεν αργεί να παρουσιάσει την ποιότητά του στον αγωνιστικό χώρο, όντας -κατά την πρώτη σεζόν της παραμονής του στο λιμάνι- εκ των πρωταγωνιστών του συνόλου του Ερνέστο Βαλβέρδε στην πορεία προς την κατάκτηση του εγχώριου νταμπλ, με την απόδοσή του κατά την επόμενη διετία να κυμαίνεται με αρκετά σκαμπανεβάσματα, αποχωρώντας τελικά από τον Πειραιά τον Απρίλιο του 2011 με προορισμό την Ατλέτικο Μινέιρο, φέροντας στις αποσκευές του 2 Πρωταθλήματα και 1 Κύπελλο Ελλάδας.

Ο «Λευκός Πελέ»


Το Σεπτέμβριο του 2009, λίγες ημέρες έπειτα από την απομάκρυνση του Τιμούρ Κετσπάγια από το τιμόνι των Πειραιωτών, ο Ολυμπιακός δίνει τα κλειδιά της τεχνικής του ηγεσίας στην πάλαι ποτέ θρυλική μορφή της Σελεσάο και της Φλαμένγκο, στον Βραζιλιάνο Ζίκο. Παρά το θετικό ξεκίνημα του «Λευκού Πελέ» στους ερυθρόλευκους και την πρόκριση στις 16 κορυφαίες ομάδες του Τσάμπιονς Λιγκ, η πορεία στις εγχώριες διοργανώσεις υπήρξε απογοητευτική, με αποκορύφωμα τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού από το Κύπελλο Ελλάδας από τον Πανσεραϊκό, αλλά και την απώλεια πολύτιμων βαθμών στη Σούπερ Λιγκ, που είχε ως επακόλουθο την απώλεια του τίτλου για πρώτη φορά έπειτα από πέντε χρόνια, με αποτέλεσμα την απόλυση του Βραζιλιάνου τεχνικού τον Ιανουάριο του 2010.

Για περισσότερες «θρυλικές ιστορίες» ακολουθήστε το legend_stories7 στο Instagram, κάνοντας «κλικ» στον παρακάτω σύνδεσμο: legend_stories7!  

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Adblock Detected

Για να επισκεφτείτε το REDPEN παρακαλούμε απενεργοποιήστε το ADBLOCK για τη σελίδα (redpen.gr)! Είναι ο μόνος τρόπος να μπορούμε να συνεχίσουμε να τα γράφουμε όλα κόκκινα!