ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Όλες οι σημερινές δηλώσεις του προέδρου

Το μεσημέρι της Τρίτης (27/6) ο ηγέτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, παρουσίασε τον νέο αθλητικό διευθυντή, Αντόνιο Κορδόν, καθώς και τον νέο προπονητή της ομάδας, Ντιέγκο Μαρτίνεθ, στα γραφεία της «ερυθρόλευκης ΠΑΕ.

Αρχικά ανέφερε:

«Καλή ποδοσφαιρική χρονιά να έχουμε. Αποφασίσαμε να αφήσουμε πίσω μας τη χρονιά που πέρασε. Η προσωπική μου άποψη είναι πως δεν είναι τόσο τραγική όσο την παρουσιάζουν, αν μιλήσουμε επί της ουσίας. Για αυτό όμως φέραμε στον Ολυμπιακό ίσως τον καλύτερο αθλητικό διευθυντή που έχει έρθει ποτέ στην Ελλάδα αν δούμε το βιογραφικό του. Με επιτυχίες σε μεγάλες ομάδες, όπως είναι η Μπέτις, η Βιγιαρεάλ, η Μονακό με πρωτάθλημα στη Γαλλία απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν και επιτυχίες τεράστιες όχι μόνο ως προς το πρωτάθλημα, αλλά και με παίκτες οι οποίοι έπαιξαν σε αυτές τις ομάδες και μετά μεγαλούργησαν σε σε ακόμα μεγαλύτερες και πήγαν πάρα πολύ καλά. Φέραμε και έναν προπονητή ο οποίος είναι επιπέδου Primera Division, ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ.

Είναι ένας νέος, ταλαντούχος προπονητής που διψάει για επιτυχίες. Εμπιστεύτηκα τον Αντόνιο στην επιλογή του, έχει δουλέψει μαζί του και όταν τον είδα και μιλήσαμε, ξέρει πολύ καλά πού έρχεται και τι θέλουμε. Θέλουμε μία ομάδα να παίζει συνέχεια επίθεση και να πρεσάρει. Θέλουμε μία ομάδα να κερδίζει όμορφα και να χαιρόμαστε το θέαμα και τους παίκτες μας. Όλα αυτά δεν είναι εύκολα, χρειάζεται πολλή δουλειά, χρειάζεται χρόνος μέσα στο γήπεδο και στο προπονητικό κέντρο και να είστε σίγουροι ότι αυτοί οι δύο άνθρωποι και οι ομάδες τους έχουν δουλέψει σκληρά στο παρελθόν. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πετύχουν τους στόχους. Το σίγουρο είναι πως έχουν τη διάθεση και δουλεύουν πάρα πολύ σε αυτόν το στόχο. Είχαμε αποφασίσει να κάνουμε μία συνέντευξη Τύπου με όλους εσάς, να μιλήσουμε και να δούμε τι κάνουμε ως ελληνικό ποδόσφαιρο. Δεν είναι η κατάλληλη ημέρα τώρα, αλλά σε ορισμένες ερωτήσεις επάνω σε αυτά είμαστε εδώ για να απαντήσουμε».


Είστε οπαδός του Ολυμπιακού, ένας μεγάλος επιχειρηματίας, έχετε στην κατοχή σας μία από τις πιο ιστορικές ομάδες της Αγγλίας και είστε ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης ομάδας, του Ολυμπιακού. Βάζετε πολλά χρήματα κάθε χρόνο, αλλά κάθε χρόνο βλέπουμε ότι ακόμη κι όταν ο Ολυμπιακός είναι στην κορυφή, κάποιοι παίζουν παιχνίδια στην πλάτη σας και στην πλάτη του κόσμου του Ολυμπιακού και στην πλάτη της ομάδας. Μία ερώτηση που την κάνει όλος ο κόσμος είναι γιατί τα ανέχεστε αυτά.

«Η ομορφιά της δημοκρατίας είναι όταν τα ανέχεσαι όλα αυτά και τα συζητάς. Σε μία κοινωνία έχουμε ανθρώπους οι οποίοι προσφέρουν. Ανθρώπους οι οποίοι δεν προσφέρουν, κλέβουν, σκοτώνουν, τους έχουμε όλους αυτούς και προσπαθούμε με έναν πολιτισμένο τρόπο να βρούμε μία άκρη και να έρθουμε σε μία συνεννόηση. Σίγουρα το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει πολλές παθογένειες κι εγώ προσωπικά θα το ήθελα να βρίσκεται σε πολύ υψηλότερο επίπεδο. Από την ημέρα που ανέλαβα τον Ολυμπιακό, το 2010, προσπάθησα με όλες μου τις δυνάμεις οικονομικά, αλλά και δίνοντας πολύ χρόνο σε καθημερινή βάση για την ομάδα, και αυτό είναι πιο ακριβό. Πρώτα απ’ όλα η ομάδα να ενισχυθεί, να φτιαχτούν σωστά και ακόμη καλύτερα οι υποδομές που χρειάζονται, καθώς επίσης και μία επιλογή συνεργατών γύρω από την ομάδα, είτε αυτοί λέγονται προπονητές, είτε συνεργάτες μας στη διοίκηση, είτε ποδοσφαιριστές. Να μπορέσουμε να αλλάξουμε επίπεδο τον Ολυμπιακό. Εκτός από ένα τεράστιο κλαμπ, το μεγαλύτερο στην Ελλάδα, να έρθει και μία ευρωπαϊκή καταξίωση σε όλα τα επίπεδα.

Πιστεύω ότι η προσπάθεια αυτή έπιασε τόπο, βρεθήκαμε στο υψηλότερο επίπεδο που έχει βρεθεί ποτέ ο Ολυμπιακός στην Ευρώπη, κάναμε πολύ μεγάλες νίκες οι οποίες θα μείνουν στην ιστορία. Είδαμε προπονητές οι οποίοι εργάστηκαν στον Ολυμπιακό να κάνουν τεράστιες καριέρες σε πολύ μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες. Επίσης πολλούς παίκτες οι οποίοι ξεκίνησαν μαζί μας και στη συνέχεια έπαιξαν επίσης σε μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες. Και κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν. Βλέπουμε στελέχη τα οποία εργάστηκαν τον Ολυμπιακό να διαπρέπουν σε μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες. Αυτό δεν το είχαμε δει ξανά και είμαι ιδιαίτερα περήφανος για αυτό. Από την Ελλάδα μπορούμε να πρωταγωνιστήσουμε και στο εξωτερικό. Πιστεύω ότι αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στην ερώτησή σας. Τώρα τι έχει γίνει τελευταία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, θεωρώ πως υπάρχει μία σήψη, κάτι το οποίο δεν βλέπω μόνο εγώ, το βλέπει όλος ο κόσμος. Και ο Έλληνας Πρωθυπουργός πριν από μερικά χρόνια και για αυτό ζήτησε από τον πρόεδρο της UEFA, κ. Τσέφεριν, μία δεσμευτική οδηγία. Αυτό είναι η ολιστική μελέτη στην ΕΠΟ. Να την εφαρμόσει για την καλύτερη λειτουργία της ομοσπονδίας και να δούμε πολύ καλύτερα πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ήταν μια υποχρεωτική οδηγία, ένα μνημόνιο αν θέλετε να το ονομάσουμε μεταξύ FIFA – UEFA και της ελληνικής κυβέρνησης και ονομάστηκε ολιστική μελέτη. Αυτή τη μελέτη, με μία τεράστια καθυστέρηση, η ΕΠΟ την προσάρμοσε στα μέτρα της, αλλά επί της ουσίας δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα. Η ΕΠΟ έχει επιτροπές, όμως δεν έχει κανονισμό που προβλέπει η ολιστική μελέτη, όπως συμβαίνει σε σοβαρούς οργανισμούς, για το πώς θα συγκαλείται μία επιτροπή και τι θα κάνει αυτή η επιτροπή.


Η ολιστική μελέτη προβλέπει ξεκάθαρα την ενασχόληση ξένων αρχιδιαιτητών κι εδώ έχουμε στην ουσία αρχιδιαιτή τον κ. Μάνταλο. Η ολιστική μελέτη προβλέπει ταυτόχρονα τη δημιουργία επιτροπής επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι εμείς από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο θα αποφασίζουμε για την τύχη μας. Αυτό πάλι δεν έχει εφαρμοστεί γιατί στην Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου την πλειοψηφία την έχει ΕΠΟ. Αρα κοροϊδεύουμε τον κόσμο, κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας. Όσον αφορά την επαγγελματική διαιτησία, είναι νόμος τους κράτους και πρέπει να εφαρμοστεί. Με τη σύμφωνη γνώμη της UEFA έχει εφαρμοστεί στη Μεγάλη Βρετανία με τεράστια επιτυχία. Το ίδιο και στην Πορτογαλία. Εδώ λοιπόν για άλλη μία φορά για πολλούς και ευνόητους λόγους δεν εφαρμόζεται. Η νέα Κυβέρνηση πρέπει να πάρει ορισμένες πρωτοβουλίες αν θέλει να προχωρήσουμε μπροστά. Ο δικός μου ρόλος δεν είναι να παραπονιέμαι για τα κακώς δρώμενα της ΕΠΟ, ούτε για τη διαιτησία. Εμείς είμαστε μία μεγάλη ομάδα, είμαστε νικητές και το μόνο που μπορώ να παραδεχτώ για φέτος, και αυτή είναι η πραγματικότητα, είναι πως τη χρονιά 2022-2023 οι μισθοί των ποδοσφαιριστών και του προπονητικού τιμ ήταν οι υψηλότεροι στην ιστορία του συλλόγου. Το 2022-2023 είχαμε 40 εκατομμύρια έξοδα για μισθούς παικτών και προπονητών και το 2021-2022 είχαμε 34 εκατομμύρια. Το 2022-2023 όσον αφορά την κατάταξή μας ήταν από τις χειρότερες χρονιές. Παρότι ήταν η ακριβότερη ομάδα, δεν μπορέσαμε να φτιάξουμε μία ομάδα που να κερδίζει και τη διαιτησία στην Ελλάδα και το παρασκήνιο. Μιλάνε τα γεγονότα. Αν όλη τη χρονιά η διαιτησία ήταν 50-50, θα παίρναμε το πρωτάθλημα.

Έχουμε ετοιμάσει επίσης ένα βίντεο, το οποίο είναι στη διάθεσή σας, στο οποίο μπορείτε να δείτε όλα τα εγκλήματα που έγιναν εις βάρος μας και εγκλήματα που έγιναν υπέρ άλλων ομάδων. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η δουλειά του προπονητή μας και του κ. Κορδόν θα είναι πιο δύσκολη γιατί πρέπει να φτιάξουμε μία ομάδα που θα κερδίζει και τη διαιτησία. Και οι παίκτες οι οποίοι θα έρθουν εδώ να μπορούν στη συνέχεια να πρωταγωνιστούν σε ακόμη μεγαλύτερα πρωταθλήματα στην Ευρώπη. Αυτός είναι ο στόχος. Είναι κάτι δύσκολο, αλλά να ξέρετε ότι θα προσπαθήσουμε. Στο τέλος σχεδόν πάντα είμαστε νικητές. Αυτό μπορεί να το νιώσει κάποιος μπαίνοντας στο γήπεδό μας, στο Καραϊσκάκη, στο προπονητικό κέντρο, ακόμη και στα γραφεία της ΠΑΕ υπάρχει η αύρα του νικητή και είμαστε περήφανοι για αυτό».

Ενημερωθήκαμε ότι συνεισφέρετε εσείς στην ΑΜΚ της ΠΑΕ, ύψους 15 εκατ. ευρώ. Μας μιλήσατε για οικονομικά δεδομένα των προηγούμενων ετών. Μιλάμε για μια ομάδα που κοστίζει δύο και τρεις φορές περισσότερο από τις υπόλοιπες. Από τη Λίγκα ενημερωθήκαμε πως με απόφαση του προεδρείου, τα χρήματα που θα έπαιρναν οι μεγάλες ομάδες, θα πάνε στις μικρότερες. Αυτό δείχνει μια ανωμαλία στο ποδόσφαιρό μας. Υπάρχει μέλλον σε αυτό; Να πρέπει ο Πρόεδρος να βάζει κάθε χρόνο τόσα εκατομμύρια στην ομάδα του, να πρέπει παράλληλα να βοηθάει τις μικρότερες ομάδες, να βρίσκει χορηγούς 8-9 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, όπως έγινε στη Λίγκα με τη Stoiximan. Πώς μπορούν να διορθωθούν αυτά;

«Πιστεύω ότι στην Ελλάδα υπάρχουν μεγάλα ταλέντα στο ποδόσφαιρο, τα οποία με τις κατάλληλες υποδομές μπορούν να διαπρέψουν και στην Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει μέλλον, για αυτό και όταν ανέλαβα την προεδρία της Λίγκας, είδαμε ότι όταν προσελκύσαμε διάφορους επενδυτές, στην ουσία χορηγούς, τους εξηγήσαμε ότι εδώ μπορεί να γίνει σωστή δουλειά και με την κατάλληλη διοίκηση στη Super League αλλά και στην ΕΠΟ θα μπορούσαμε να κάνουμε πράγματα. Εγώ θεωρώ ότι αυτό πρέπει να σταματήσει στην ΕΠΟ. Να ασχολείται μόνο με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο μόνο του μπορεί να βρει το δρόμο του. Στη Super League μπορούμε να συνεννοηθούμε. Όλο αυτό το ξεφτιλίκι της ΕΠΟ έχει να κάνει μόνο με τη διαιτησία, γιατί στην ουσία δεν την χρειαζόμαστε την ΕΠΟ για οτιδήποτε άλλο. Και επίσης παρασκηνιακά με τις πειθαρχικές επιτροπές, με την αδειοδότηση την οποία εκμεταλλεύονται με το να δίνουν άδεια σε φίλους και όχι στους εχθρούς. Ομάδες που δεν θα έπρεπε ποτέ να συμμετέχουν σε καμία κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, παίρνουν άδεια. Είναι κακώς κείμενα τα οποία πρέπει να σταματήσουν. Για να μην χάνουμε τον χρόνο μας θα πρέπει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, που μπήκε στην ολιστική μελέτη, να αποφασίζει για την τύχη του. Θεωρώ ότι συμφέρον όλων των ιδιοκτητών που ασχολούμαστε με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, άσχετα με το τι κάνουν ορισμένοι στην καθημερινότητά τους, είναι να θέλουν να πάει το άθλημα μπροστά.

Και πιστεύω πως σύντομα με την Κυβέρνηση μπορεί να εφαρμοστεί και να κάνουμε επιτέλους δυο βήματα μπροστά. Ο Ολυμπιακός το 2022-2023 έχασε 31 εκατομμύρια, το 2021-2022 14. Αυτό είναι κάτι που σίγουρα δεν μπορεί να συνεχίζεται. Θα πρέπει η ομάδα με τα έσοδά της να πρωταγωνιστεί. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πουλάει ορισμένους παίκτες και τα έσοδα να είναι υψηλότερα. Όπως και οι χορηγοί που θα πληρώσουν, να έχουν και τα κατάλληλα ανταλλάγματα. Θα πρέπει το ποδόσφαιρο να ανέβει επίπεδο. Εμείς είμαστε εκεί για να το πράξουμε αυτό. Θα πρέπει εμείς να αποφασίζουμε για την τύχη μας. Είμαι αισιόδοξος ότι πλέον όλα αυτά τους επόμενους δύο μήνες θα πρέπει να δρομολογηθούν. Είναι και κάτι άλλο. Ακούμε διάφορα όσον αφορά το τι έχουμε κάνει τα τελευταία 13 χρόνια. Δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο είναι και ο Ερασιτέχνης. Είναι εδώ και ο Μιχάλης Κουντούρης. Αυτό που έχει γίνει τα τελευταία 12-13 χρόνια με τον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό, με όλα τα αθλήματα, όπως βόλεϊ, πόλο, κολύμβηση, γυναικείο μπάσκετ… Είναι πολλά τα αθλήματα. Εχει αλλάξει την ιστορία του συλλόγου. Από τότε που εμείς αναλάβαμε τον σύλλογο, μέχρι σήμερα, έχουμε πάρει 122 τίτλους. Δηλαδή όσους είχε πάρει ο Ολυμπιακός όταν αναλάβαμε. Υπάρχουν και διακρίσεις στο εξωτερικό, διακρίσεις στο Τσάμπιονς Λιγκ σε βόλεϊ, πόλο και άλλα αθλήματα. Αυτό όμως δεν έγινε τυχαία.

Είχαμε τους κατάλληλους ανθρώπους οι οποίοι ξόδεψαν και ξοδεύουν πάρα πολύ χρόνο και εργάζονται σκληρά. Και δεύτερον είναι τα χρήματα τα οποία βάζουμε κάθε χρόνο για να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτούς τους στόχους. Είναι πολλά τα εκατομμύρια όλα αυτά τα 13 χρόνια. Ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός έχει πάρα πολλά αθλήματα. Το μικρότερο μπάτζετ είναι 80.000-100.000 ευρώ και το υψηλότερο ένα εκατομμύριο ή πάνω από το εκατομμύριο. Από το πινγκ πονγκ μέχρι το βόλεϊ και το πόλο. Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας είναι Ολυμπιακοί και μέσα σε αυτούς είναι ευκατάστατοι και θα μπορούσαν να αναλάβουν ένα τμήμα με 100.000, ή με 200.000 ή με 500.000 ευρώ. Είναι πολλά τμήματα και δεν βλέπω να έχει κάνει κανείς το παραμικρό. Αυτό δεν μου είναι ευχάριστο. Κι επίσης για την ΠΑΕ λένε διάφορα όλα αυτά τα χρόνια. Αν θέλει κάποιος να επενδύσει, ας έρθει. Δεν του λέμε όχι. Η πόρτα είναι ανοιχτή. Επανέρχομαι στον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό. Αν δεν ήμουν εγώ, τι θα είχε γίνει; Ή πώς τον βρήκαμε; Τον βρήκαμε καταχρεωμένο και τον κυνηγούσαν από τον καφετζή μέχρι τον τελευταίο παίκτη. Αλλά όλα αυτά έχουν αλλάξει μία ιστορία και δεν πρέπει να τα ξεχνάμε. Θα πρέπει να έρθουν και άλλοι άνθρωποι να αναλάβουν και άλλα τμήματα, να πάνε ακόμα καλύτερα και μην τα περιμένουν όλα από 2-3 ανθρώπους. Η ιστορία όμως έχει αλλάξει και έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα. Και τα γράμματα είναι πολλά και οι τίτλοι είναι πολλοί. Λέω και πάλι. Όποιος θέλει, η πόρτα είναι ανοιχτή. Είτε στον Ερασιτέχνη, είτε στο ποδόσφαιρο. Να επενδύσει και να δει την ομάδα της καρδιάς του να πηγαίνει ακόμη καλύτερα».

Περιγράψατε τον κ. Κορδόν ως έναν από τους πιο έμπειρους αθλητικούς διευθυντές που έχουν έρθει. Ο κ. Μαρτίνεθ είναι νέος και φιλόδοξος. Εσείς έχετε αποδείξει ότι μπορείτε μεταγραφικά να βάλετε ψηλά τον πήχη. Ποιο θα είναι το προφίλ του νέου μεταγραφικού σχεδιασμού του Ολυμπιακού;

«Ο κ. Κορδόν είναι καταξιωμένος, το λέει η ιστορία του, όχι εγώ. Με βάση το βιογραφικό του είναι ό,τι καλύτερο έχει έρθει στη χώρα μας, ό,τι πιο ακριβό. Καθώς και επίσης και ο προπονητής μας είναι ένας προπονητής, ο οποίος έχει κάνει δουλειά στις ομάδες που έχει δουλέψει και είναι φιλόδοξος να κάνει ακόμα περισσότερα πράγματα. Εγώ θέλω να κάνω ένα βήμα πιο πίσω. Εχουμε κάνει πολλές μεταγραφές και έχουμε κερδίσει πολλούς τίτλους, αλλά φέρνεις ανθρώπους που αυτή είναι η δουλειά τους. Που είναι καλύτεροι στο να κάνουν αυτές τις επιλογές. Η επιλογή μας είναι να κάνουμε μεταγραφές παικτών ηλικίας 20-25 ετών, οι οποίοι θα έχουν μέλλον και θα πλαισιωθούν από 2-3 με εμπειρία, οι οποίοι θα έχουν κερδίσει πρωταθλήματα ή θα είναι πρωταγωνιστές σε πρωταθλήματα και έχουν την εμπειρία και τα τεχνικά χαρακτηριστικά στο να φτιάξουμε μια ομάδα που θα πρωταγωνιστήσει και με το ταλέντο τους και με την ηλικία τους, αλλά και με την εμπειρία που πάντα χρειάζεται. Μην ξεχνάμε ότι φέτος ήταν μία διαφορετική χρονιά για όλους στην Ευρώπη, γιατί είχαμε Παγκόσμιο Κύπελλο τον Δεκέμβριο. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα πρωταθλήματα καθυστέρησαν κι επίσης μέχρι την περασμένη εβδομάδα είχαμε τελικούς κυπέλλου. Οπότε αναμενόμενο ήταν να ξεκινήσουν οι όποιες συζητήσεις με το τέλος του πρωταθλήματος».

Σε λίγο καιρό έρχονται τα 100 χρόνια ιστορίας του Ολυμπιακού. Έχετε ξεκινήσει διεργασίες γι’ αυτήν την ιστορική στιγμή;

«Έχουμε ξεκινήσει και θεωρώ ότι οι συνεργάτες μου θα ετοιμάσουν πολλές εκδηλώσεις και ντοκιμαντέρ ακόμη, όσον αφορά τη χρυσή ιστορία των 100 χρόνων. Οπως έχετε δει στις εκδηλώσεις που έχουμε κάνει, έχουμε πρωτοτυπήσει. Όλα αυτά που έχουμε δει μέσα στο Καραϊσκάκη έχουν γράψει ιστορία. Οπότε να περιμένετε να δείτε μεγάλα πράγματα, τα οποία θα αρμόζουν στην χρυσή ιστορία αυτού του τεράστιου συλλόγου. Όσον αφορά και το ποδόσφαιρο και τα υπόλοιπα τμήματα».

Έχετε δεχτεί ανελέητη επίθεση ως πρόεδρος του Ολυμπιακού από συγκεκριμένους κύκλους, από συγκεκριμένα Μέσα και από συγκεκριμέν κομμάτι της ΕΠΟ όλα αυτά τα χρόνια, φτάνοντας τα όρια του χυδαίου. Ως άνθρωπος, ως πρόεδρος, ως επιχειρηματίας, υπήρξαν στιγμές που κάνατε δεύτερες σκέψεις για αυτό που θέλετε να δημιουργήσετε στον Ολυμπιακό;

«Ο χαρακτήρας μου μού επιτρέπει να έχω εκρήξεις οι οποίες βοηθούν να τελειώνουν εκεί οι στεναχώριες και η απογοήτευση. Με το που τελειώνει αυτό, έχεις τις εφεδρείες που χρειάζεσαι μέσα σου και τη δύναμη για να συνεχίζεις. Έχουμε δει πολλά σε αυτήν τη χώρα. Ανθρώπους να κάνουν καριέρες με απειλές, ψέματα, αέρα. Κρατικοδίαιτοι. Όλοι εμείς κάθε χρόνο συνεισφέρουμε στο κράτος, ενώ αυτοί οι άνθρωποι αρμέγουν το κράτος για να μπορούν να κάνουν άλλα πράγματα. Εγώ είμαι περήφανος γιατί δε με έχει βοηθήσει κανένα κράτος και αυτά που έχω κάνει τα έχω κάνει εγώ με ξεκάθαρες διαδικασίες, είτε αυτό λέγεται χρηματιστήριο Νέας Υόρκης ή μεγάλα deals τα οποία παίρνουν δημοσιότητα. Υπάρχουν μεγάλοι οργανισμοί οι οποίοι τσεκάρουν όλες τις λεπτομέρειες για το πόσο σωστά γίνονται όλα αυτά τα deals. Θέλω να σας πω ότι στη χώρα μας θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ο καθένας πρέπει να κοιτά τη δουλειά του και να δουλεύει σκληρά. Η κριτική είναι κάτι εποικοδομητικό αρκεί να μην ξεφεύγει και να γίνεται καλοπροαίρετα. Εφέτος ακούσαμε διάφορα από διάφορους που δεν έχουν καμία σχέση. Όταν μιλάμε για οργάνωση του Ολυμπιακού… Ο Ολυμπιακός είναι οργανωμένος καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη ομάδα και είναι 10-20 χρόνια μπροστά. Αυτό το έχουμε αποδείξει. Πριν μιλήσατε για παιδιά από την ακαδημία. Έχω να σας πω τέσσερις παίκτες οι οποίοι ξεκίνησαν από τις ακαδημίες του Ολυμπιακού και πουλήθηκαν σε μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες με σύνολο 50 εκατομμύρια ευρώ. Τσιμίκας, Νικολάου, Φετφατζίδης, Ρέτσος… Πράγματα που δεν έχουν ξαναγίνει στην Ελλάδα. Μακάρι να δούμε κι άλλες ομάδες να τα κάνουν αυτά, θα ήμουν ευτυχής.

Έχω μάθει όμως να κοιτάζω τη δουλειά μου και να προστατεύω τους συνεργάτες μου, που είναι σημαντικό. Εγώ μπορεί να ανέχομαι μια κακοπροαίρετη κριτική, ψέματα ή τέρατα. Όμως δεν είναι το ίδιο για τους συνεργάτες σου, την οικογένειά σου, τους οποίους αυτό μπορεί να τους πειράζει και να μην το ανέχονται. Για εμένα αυτό είναι ακόμα πιο σημαντικό, να προφυλάσσεις αυτούς τους ανθρώπους και να είναι προσηλωμένοι στο στόχο τους. Να κοιτάζουμε τη δουλειά μας, την ομάδα μας και αν μπορούμε την κοινωνία γύρω μας. Ο Ολυμπιακός δεν είναι μόνο μία ποδοσφαιρική ομάδα η οποία πρωταγωνιστεί. Θέλουμε να κάνουμε πράγματα για την κοινωνία και τον Πειραιά. Το έχουμε αποδείξει. Σε όλη τη χώρα έχουμε προσφέρει και είναι εδώ και ο δήμαρχος Πειραιά, ο κ. Μώραλης. Περπατάς και βλέπεις έναν άλλον Πειραιά. Είναι κάτι το οποίο είναι κοντά στον Ολυμπιακό. Εχουμε μάθει να προσφέρουμε σε όλη την κοινωνία γιατί και μπορούμε να το κάνουμε και το χρειάζεται ο τόπος μας. Θα πρέπει να βοηθηθεί η κοινωνία γύρω μας για να είναι ανταγωνιστική. Εμείς έχουμε συνηθίσει, έχουμε ακούσει διάφορα και δεν πρέπει να σου χαλάνε το μυαλό. Καμιά φορά το καλύτερο που έχουν να κάνουν, και οι συνεργάτες και οι παίκτες, είναι να μην διαβάζουν. Υπάρχει μία αναρχία των σόσιαλ μίντια και ο καθένας ο οποίος χρειάζεται ψυχολογική υποστήριξη γράφει οτιδήποτε. Στην αρχή σε νευριάζει αυτό, αλλά μετά λες ότι αυτός ο άνθρωπος χρειάζεται μία υποστήριξη. Το θέμα δεν είναι να εκνευριστείς μαζί του, αλλά να τον βοηθήσεις να μπορεί να σκέφτεται σωστά. Αυτό πρέπει να το προσέξουν και τα νέα παιδιά γιατί τους χαλάει το μυαλό τους. Περισσότερο με απασχολεί πώς αισθάνονται οι γύρω μου, παρά εγώ, γιατί εγώ το έχω συνηθίσει και το αντέχω».

Υπάρχουν κάποια σχέδια για το «Γ. Καραϊσκάκης»; Ακούγονται πολλά για επέκταση. Επίσης, αναφορικά με το κολυμβητήριο που αφορά στον Ερασιτέχνη, υπάρχει πρόοδος; Γενικά για τον οργανισμό του Ολυμπιακού αν υπάρχουν σχέδια για τα οποία μπορείτε να μας μιλήσετε.

«Στο Καραϊσκάκη θα παρακολουθήσουμε στις 16 Αυγούστου το Σούπερ Καπ μεταξύ της Μάντσεστερ Σίτι και της Σεβίλλης, είναι μία μεγάλη διοργάνωση. Θα δείτε τι φτιάχνουμε στο Καραϊσκάκη και ό,τι φτιάχνουμε είναι από την τσέπη μας. Ούτε η περιφέρεια ούτε το ελληνικό δημόσιο έχουν δώσει μέχρι σήμερα ένα ευρώ σε Καραϊσκάκη ή Ρέντη. Θα δείτε ότι ήδη έχουν δρομολογηθεί εργασίες για το Καραϊσκάκη, οι οποίες θα τελειώσουν μέχρι τις 16 Αυγούστου και μετά θα συνεχιστούν γιατί έχουμε και άλλα πλάνα για εκεί. Αναφορικά με το κολυμβητήριο είναι κάτι το οποίο περιμένουμε. Υπάρχει ένας χώρος και έχω πει ότι από τη στιγμή που η Περιφέρεια και το υπουργείο Αθλητισμού δεν δίνουν τα χρήματα, θα το φτιάξουμε εμείς το κολυμβητήριο. Θα είναι μία δωρεά για όλο τον Πειραιά και για την ομάδα, για τους αθλητές και για όλες τις ομάδες του Πειραιά, που θα μπορούν να το χρησιμοποιούν κάποιες άλλες ώρες. Αν δείτε όλους τους τίτλους που έχουν κερδίσει οι ομάδες του Ερασιτέχνη, θα έπρεπε να είχαν το δικό τους γήπεδο. Γίνονται προσπάθειες και θα συνεχίσουμε. Το έχει προσπαθήσει πολύ και ο κ. Μώραλης και ο κ. Κουντούρης. Στο τέλος της ημέρας από τη στιγμή που θα είναι ξεκάθαρο χωροταξικά το που θα γίνει, έχουμε προσφερθεί εμείς για να υλοποιηθεί το συντομότερο το έργο αυτό.

Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι αυτό που χρειάζεται η ομάδα είναι να έχει μία ηρεμία, να είμαστε συγκεντρωμένοι. Ο κόσμος να είναι δίπλα στην ομάδα αυτή γιατί οπωσδήποτε υπάρχουν αλλαγές και θα υπάρξουν αλλαγές και στο ρόστερ. Χρειάζεται μία περίοδο προσαρμογής. Πρέπει όλοι να είμαστε κοντά στην ομάδα και να τη στηρίξουμε. Όπως είπε και ο Κριστιάν, όλα αυτά είναι ωραία να τα συζητάμε αλλά δεν είναι εύκολο, χρειάζεται η στήριξη απ’ όλους μας. Να είστε όλοι σίγουροι πως εμείς προσπαθούμε για το καλύτερο και οι συνεργάτες μας έχουν τη θέληση να το πράξουν. Από εκεί και πέρα χρειάζεται χρόνος και στήριξη για όλα αυτά. Ένας νέος παίκτης, ο οποίος αποκτά εμπειρίες στον τόπο μας, θα πρέπει να έχει στήριξη στην αρχή, γιατί υπάρχουν καλές και κακές μέρες. Αλλά τουλάχιστον όταν υπάρχει αυτή η στήριξη και η αγάπη από όλους πάνω σε αυτό το εγχείρημα, μόνο επιτυχίες μπορεί να φέρει».

Ακολούθως έγινε ερώτηση στον στρατηγικό σύμβουλο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Κριστιάν Καρεμπέ…

Έχεις πάρει τα πάντα στην καριέρα σου και το όραμά σου είναι ένας ευρωπαϊκός τίτλος με τον Ολυμπιακό. Με Πρόεδρο τον κ. Μαρινάκη, αθλητικό διευθυντή τον κ. Κορδόν και προπονητή τον κ. Μαρτίνεθ πιστεύεις ότι είναι κοντά αυτή η στιγμή;

«Πιστεύω πολύ σε αυτό που κάνουμε σήμερα εδώ. Πιστεύω πάρα πολύ στους στόχους που έχουμε θέσει και στον τρόπο που προσπαθούμε να τους προσεγγίσουμε. Για όσους δεν γνωρίζετε καλά τον κ. Κορδόν, θα πρέπει να μάθετε ότι έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με τον κ. Βαλβέρδε και τον κ. Ζαρντίμ, δύο πρώην προπονητές του Ολυμπιακού. Ξέρει να μας προσφέρει πολλά δώρα, αλλά θα πρέπει να ξέρουμε να τα δεχτούμε αυτά τα δώρα. Μπορεί να βοηθήσει πολύ την ομάδα και να τη φτάσει ψηλά. Πρέπει να είμαστε κι εμείς εδώ για να κάνουμε πράξη αυτά που θα μας πει. Επανέλαβε πολλές φορές τη λέξη ταπεινότητα. Με ταπεινότητα λοιπόν θέλουμε να φτιάξουμε μία ομάδα, η οποία θα είναι ενωμένη. Δεν είναι εύκολο να φτιάξεις μία ομάδα από την αρχή, αλλά είμαστε εδώ ώστε με τις οδηγίες του και τις συμβουλές του να το πραγματοποιήσουμε μαζί του. Είμαι εδώ για να βοηθήσω σε οτιδήποτε».

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Adblock Detected

Για να επισκεφτείτε το REDPEN παρακαλούμε απενεργοποιήστε το ADBLOCK για τη σελίδα (redpen.gr)! Είναι ο μόνος τρόπος να μπορούμε να συνεχίσουμε να τα γράφουμε όλα κόκκινα!