Legend Stories7ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Αφρικανοί «κυνηγοί» στο λιμάνι!

Το Legend_Stories7 θυμάται τους Αφρικανούς φορ της ερυθρόλευκης ιστορίας!

Ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί πέτυχε ένα γκολ σπάνιας κλάσης κόντρα στην Ομόνοια στο Φάληρο, στο πλαίσιο της πρώτης αναμέτρησης των πλέι-οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, φέρνοντας τον Ολυμπιακό μία ανάσα από την πρόκρισή του στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και το Legend_Stories7 κάνει αναδρομή στους Αφρικανούς «κυνηγούς» που φόρεσαν την ερυθρόλευκη φανέλα.

Η ιδιότυπη περίπτωση Γιεκινί 

Ο αείμνηστος Νιγηριανός επιθετικός Ρασίντ Γιεκινί, βραβευμένος ως ο κορυφαίος Αφρικανός ποδοσφαιριστής του 1993 και αθλητής-σύμβολο του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1994, όπου πρωταγωνίστησε με τη φανέλα της εθνικής του ομάδας, αποτέλεσε έναν εκ των πλέον φημισμένων άσων που κατέφτασαν στο μεγάλο λιμάνι κατά τη διάρκεια των «πέτρινων χρόνων». Το καλοκαίρι του 1994 η μετακίνησή του στον Πειραιά σκορπούσε ενθουσιασμό στους φίλους του Ολυμπιακού, η παρουσία του στην ομάδα όμως υπήρξε απογοητευτική. Με τις… «κακές γλώσσες» να έχουν ήδη αρχίσει να αμφισβητούν την πραγματική ημερομηνία γέννησης του Νιγηριανού και με τον έμπειρο φορ να έχει προλάβει να πετύχει μονάχα τρία τέρματα με τα ερυθρόλευκα, ο Γιεκινί αποχωρεί αιφνιδίως από την Ελλάδα, λίγους μόνο μήνες μετά την άφιξή του, δίχως να έχει δικαιώσει στο ελάχιστο τις προσδοκίες.

Ο ταλαντούχος «Πίπης»

Ο Γκανέζος «κυνηγός» Πίτερ Οφορίκουε έπιασε λιμάνι το 1997 από την Καλαμάτα σε ηλικία 17 ετών, έγινε ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ, όταν σκόραρε τον Οκτώβριο του ίδιου έτους στην ήττα του Ολυμπιακού από τη Ρόζενμποργκ στη Νορβηγία και μέχρι το 2003 προσέφερε σημαντικές υπηρεσίες στην επιθετική γραμμή των Πειραιωτών, δίχως πάντως να φτάσει στο απόγειο των δυνατοτήτων του. Ο αγαπημένος «Πίπης» της ερυθρόλευκης κερκίδας πανηγύρισε έξι Πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο Ελλάδας, αυτό του 1999, στην κατάκτηση του οποίου μάλιστα φρόντισε να βάλει την υπογραφή του, εκτελώντας στον τελικό τον Παναθηναϊκό, στον θρίαμβο του Ολυμπιακού με 2-0 στο ΟΑΚΑ.

Ο «Τρομοκράτης»

Ο σπουδαίος διεθνής επιθετικός Ραφίκ Τζεμπούρ αποτελεί αδιαμφισβήτητα μία από τις πιο χαρακτηριστικές φυσιογνωμίες της ομάδας των επτά διαδοχικών Πρωταθλημάτων, της εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο επιβλητικός Αλγερινός πρώην αστέρας της ΑΕΚ, καταφτάνει από την Ένωση στον Πειραιά τον Ιανουάριο του 2011 και έως και το καλοκαίρι του 2013 «ματώνει» τα αντίπαλα δίχτυα σε Ελλάδα και Ευρώπη, προσφέροντας τα μέγιστα στους ερυθρόλευκους, πρωταγωνιστώντας σε μυθικές ευρωπαϊκές βραδιές και φυσικά στην κατάκτηση τριών Πρωταθλημάτων και δύο Κυπέλλων Ελλάδας, όντας εκ των κορυφαίων επιθετικών στην ιστορία του πειραϊκού συλλόγου.

Ο μεγάλος άτυχος

Έπειτα από μία εξαιρετική σεζόν με τα χρώματα της Βέροιας, o 20χρονος Νιγηριανός Μάικλ Ολαϊτάν καταφτάνει το 2013 στο μεγάλο λιμάνι και εξελίσσεται σε λίρα-εκατό για τον Ολυμπιακό, καθώς ο ταλαντούχος άσος προσφέρει, απρόσμενα, τα μέγιστα στους Πειραιώτες σε Ελλάδα και Ευρώπη. Στις 2 Μαρτίου του 2014, κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης κόντρα στον Παναθηναϊκό στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», σύσσωμη η φίλαθλη Ελλάδα συγκλονίζεται, όταν σε ανύποπτη στιγμή ο Ολαϊτάν καταρρέει και αποχωρεί εσπευσμένα προς το νοσοκομείο, όπου και θα νοσηλευτεί. Η ιατρική διάγνωση θα αποφανθεί πως ο νεαρός αθλητής πάσχει από ιογενή μυοκαρδίτιδα, η οποία προκλήθηκε από λοίμωξη και προκάλεσε με τη σειρά της καρδιακές αρρυθμίες. Η καριέρα του Ολαϊτάν θα λάβει έκτοτε την κατιούσα, με τον Ολυμπιακό να τον αποδεσμεύει έπειτα από ορισμένους δανεισμούς και με τους φίλους της ομάδας να αρκούνται στην απορία σχετικά με το ποια θα ήταν η εξέλιξη της καριέρας του βιρτουόζου επιθετικού. 

Ο Ιντέγε

Το καλοκαίρι του 2015 ο Βαγγέλης Μαρινάκης προσφέρει στη Γουέστ Μπρόμιτς το υπέρογκο ποσό των περίπου €6.000.000 για να ντύσει στα ερυθρόλευκα τον διεθνή Νιγηριανό επιθετικό Μπράουν Ιντέγε. Φορ με μεγάλη εμπειρία στα ευρωπαϊκά γήπεδα, ο Ιντέγε θα σκοράρει μέχρι και το Φεβρουάριο του 2017 υπερπολύτιμα τέρματα, βάζοντας μάλιστα την υπογραφή του σε ουκ ολίγα ντέρμπι, με πλέον αξιομνημόνευτη στιγμή το σπάνιας ομορφιάς τέρμα του τον Οκτώβριο του 2016 στο Ζάγκρεμπ, που χάρισε στον Ολυμπιακό έναν ιστορικό θρίαμβο επί της Ντιναμό με 0-1 για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, συνεισφέροντας μέχρι και την αποχώρησή του, με προορισμό την Κίνα, αποφασιστικά στην κατάκτηση δύο Πρωταθλημάτων Ελλάδας.

Ο «Φαραώ»

Το καλοκαίρι του 2018 ο δανεισμός του επιθετικού της Μπράγκα και της εθνικής Αιγύπτου Αχμέντ Χασάν από τον Ολυμπιακό, αντιμετωπίστηκε με καχυποψία από τους φιλάθλους των Πειραιωτών, η οποία εντάθηκε έπειτα και από τη μη εντυπωσιακή απόδοσή του κατά τους πρώτους μήνες της παραμονής του στην Ελλάδα, με τη σαφώς θετικότερη επίδοσή του κατά το δεύτερο εξάμηνο της παρουσίας του στο λιμάνι και τα συνολικά 15 τέρματα που ευτύχησε να πετύχει έως και την επιστροφή του στους Πορτογάλους, το καλοκαίρι του 2019, να ανατρέπουν το εις βάρος του κλίμα. Από τον Ιανουάριο του 2020 ο «Φαραώ» αγωνίζεται εκ νέου στους ερυθρόλευκους, αρχικά ως δανεικός από τη Μπράγκα και από τον Αύγουστο του ίδιου έτους με κανονική μεταγραφή, συνεισφέροντας στην κατάκτηση του ιστορικού νταμπλ της περιόδου 2019-20.

Ο σπουδαίος Γιουσέφ Ελ Αραμπί

Έπειτα από σπουδαία πορεία στα γήπεδα της Γαλλίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Ισπανίας και του Κατάρ, το καλοκαίρι του 2019 ο πολύπειρος διεθνής Μαροκινός επιθετικός της Αλ Ντουχαΐλ Γιουσέφ Ελ Αραμπί καταφτάνει στον Ολυμπιακό, σκοράροντας έκτοτε κατά ριπάς, σηκώνοντας έως σήμερα με εντυπωσιακό τρόπο το βάρος της ερυθρόλευκης επίθεσης σε Ελλάδα και Ευρώπη, κατακτώντας τον τίτλο του πρώτου σκόρερ του Πρωταθλήματος της περιόδου 2019-20 και συνεισφέροντας κομβικά στην κατάκτηση του 45ου Πρωταθλήματος και του 28ου Κυπέλλου στην ιστορία των Πειραιωτών, με κορυφαία στιγμή το τέρμα του στην εκπνοή της παράτασης κόντρα στην Άρσεναλ στο Λονδίνο το Φεβρουάριο του 2020, που διαμόρφωσε το τελικό 1-2 και χάρισε στον Ολυμπιακό μία ιστορική νίκη-πρόκριση στους 16 του Γιουρόπα Λιγκ.

Αυτοί που δε στέριωσαν

Φυσικά, πέραν των Αφρικανών φορ που άφησαν το στίγμα τους στον Πειραιά, υπήρξαν και οι περιπτώσεις άσων που δεν ευτύχησαν να στεριώσουν στον Ολυμπιακό. Τη σεζόν 1998-99 ο Γκανέζος στράικερ Φέλιξ Αμποάγκουε αγωνίστηκε με τα ερυθρόλευκα και κατέκτησε το εγχώριο νταμπλ, δίχως ωστόσο να καθιερωθεί στους πρωταθλητές. Τρία χρόνια αργότερα, το 2001, ο διεθνής Λιβεριανός επιθετικός του Πανιωνίου Ζίζι Ρόμπερτς πιάνει λιμάνι, όμως, έπειτα από ελάχιστες εμφανίσεις και τέρματα, αποχωρεί κατά τη διάρκεια της σεζόν 2002-03, ως πρωταθλητής Ελλάδας. Το διάστημα 2015-18 στις τάξεις του Ολυμπιακού άνηκε ο Κομωριανός πρώην επιθετικός της Βέροιας Μοχάμεντ Μπεν, ο οποίος έλαβε τις ευκαιρίες του στο ξεκίνημα της περιόδου 2017-18 και πρωταγωνίστησε στην επικράτηση των Πειραιωτών με 1-3 επί της Παρτιζάν στο Βελιγράδι για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, πετυχαίνοντας δύο εξαιρετικά τέρματα, σταδιακά όμως πέρασε στο περιθώριο, αποχωρώντας τον Ιανουάριο του 2018, ακολουθώντας έκτοτε αξιόλογη πορεία με τη φανέλα του Ερυθρού Αστέρα στη Σερβία. Τέλος, τεράστια απογοήτευση σκόρπισε με τη θητεία του στην Ελλάδα ο Νιγηριανός φορ Εμάνουελ Εμενίκε, ο οποίος, έπειτα από σπουδαία σταδιοδρομία στα γήπεδα της Ευρώπης, ήρθε στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2017, με την προσδοκία να σηκώσει το βάρος της επίθεσης των πρωταθλητών, υπέπεσε ωστόσο σε πειθαρχικά παραπτώματα, που τον οδήγησαν ήδη από τα μέσα της σεζόν να αποχωρήσει από το ρόστερ των Πειραιωτών.

  Για περισσότερες «θρυλικές ιστορίες» ακολουθήστε το legend_stories7 στο Instagram, κάνοντας «κλικ» στον παρακάτω σύνδεσμο: legend_stories7! 

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button

Adblock Detected

Για να επισκεφτείτε το REDPEN παρακαλούμε απενεργοποιήστε το ADBLOCK για τη σελίδα (redpen.gr)! Είναι ο μόνος τρόπος να μπορούμε να συνεχίσουμε να τα γράφουμε όλα κόκκινα!